ХИДРОПОСЕВ

Какво е хидропосев?

Хидропосевът е метод за засяване на тревни семена от всякакъв вид-райграс,тревни смески от житни треви за слънце и сянка,спортни тревни смески,бяла детелина,троскот и т.н.

Засяването се извършва по определена технология,която позволява бързо и безпроблемно достигане на трудно достъпни и наклонени терени. През последните години този метод за затревяване придобива все по-голяма популярност и у нас във всички райони на страната,поради относителната си лекота на използване,ефективност и най-вече икономичност. Използването на метода е сигурно средство за фиксиране на семената на терена и гарантира успех на посевите върху наклонени терени. Хидропосевът е такава система за озеленяване,която е подходяща за всеки район на страната и всякаква повърхност /дори и обработена в груб вид/.

Хидропосевът е бърз,сигурен и надежден начин за затревяване както на големи площи като спортни терени и игрища,големи обществени пространства,промишлени зелени площи,паркове,лесопаркове и др., така и на малки дворове и частни градини с ограничен бюджет. Използването му при затревяване на хвостохранилища и табани,пътища и магистрали,ски- писти,сметища,бентове на реки,ерозирали терени,терени с фотоволтаични системи,топлоелектрически централи и други е доказано най-ефективния и икономичен метод за успешен посев.

Подходящ е за използване при борба с ерозионни процеси на силно наклонени терени,а след пожар хидропосева е задължителен и приоритетен начин на засяване на семена. Методът все по-често се прилага за затревяване в селското стопанство на овощни градини,лозя и пасбища.

Съвършената градина – това е един дълъг процес на развитие. Работата в нея не приключва с изпълнението на проекта. Ключът към перфектната ви градина е поддържането. То е непрекъснат творчески процес. Живият материал, от който е изградена градината, непрекъснато се развива и променя. Необходимо е да се познава добре растителността и специфичните и изисквания, за да се полагат правилни грижи.

ХИДРОПОСЕВ - ПРЕДИМСТВА И ПРИЛОЖЕНИЕ

Предимствата на хидропосева,като метод за затревяване могат да бъдат разглеждани в няколко аспекта:

Икономически ползи – намаляват се разходите,защото се пести време и човешки труд,което значително повишава рентабилността на процеса. Фактът,че това е единствената система,която позволява успешното затревяване при определени условия на околната среда,без предварителна обработка на почвата и с една операция се извършват едновременно засяване,торене и напояване,очевидно води до намаляване на разходите и извличане на икономически ползи.

Екологичните ползи за околната среда при използването на хидропосева. Достатъчно е да погледнем двойното подземно и надземно действие на използваните продукти и техните действащи вещества-докато първите се грижат за защита на почвата от ерозия,то подземната част на тревните есенции извършва паралелно с това подобряваща функция на физичната и химична структура на почвата и освен това я укрепва и предотвратява свличания,които могат да доведат до нейното изтощаване. Мулчът добавя хранителни вещества в почвата,осигурява влага на семената,подсилва техния растеж,което води до бързо формиране на тревно покритие и носи екологични ползи за съответната територия. Хидропосевът успешно се комбинира и с всички други методи на затревяване–зачимяване и сухо засяване на семена.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this